woensdag 6 augustus 2014

Manges des tomates mon amour

Herinneren jullie deze nog? En hoe ik zei dat ik niet kon wachten om jullie te laten weten wat ik ermee zou doen?





























Awel, deze zien er ondertussen zo uit. Massa's ervan!





























Er zijn coeur de boeuf tomaten, pomodoro-tomaten en trostomaten.
En een verse tomaat is natuurlijk altijd lekker, maar ze allemaal goed eten kunnen we eigenlijk niet.
Zelfs nadat buren, vrienden en familie van een assortimentje zijn voorzien blijven er nog voldoende over. Inleggen voor koudere dagen is dus de boodschap. 
Vooral dan onder de vorm van tomatensaus en chez casa Lieveke en zus ook elk jaar in de vorm van zelfgemaakte tomatenchutney.
Een chutney is een soort van zoetzure marmelade van vruchten, groenten of een combinatie van beide. Gekookt in azijn en sterk gekruid. 
Klassieke ingrediënten zijn ui, mango, ananas of tomaat.
Ik experimenteer meestal wat met ingrediënten en kruiding en zo, en dit is mijn receptje dit jaar.
Ik vind hem alvast "jammie"...
zelfgemaakte tomatenchutney op toast


Ingrediënten:
- 3 grote uien, gehalveerd en in dunne sliertjes gesneden,
- 2 zoete eetappels - vb. Pink Lady - geschild, van klokhuis ontdaan en in kleine dobbelsteentjes gesneden,
- 1 kg vaste, iets onrijpe vleestomaten - vb. Coeur de boeuf - ontveld, ontpit en in dobbelsteentjes gesneden,
- 1/2 kopje 'golden raisins'
- een beetje olijfolie
- 1 klein glaasje appelsap
- een geutje appelazijn
- 1 kruidentuiltje
- 3 kardamompeulen
- 12 zwarte peperkorrels, gekneusd
- 300 g geleisuiker, van het type 500 g suiker op 1,5 kg fruit (Tienen)

Bereiding:
Fruit in een grote kookpot de uien in de olijfolie. Voeg kardamom, peperkorrels en kruidentuiltje toe. Doe de appelblokjes, de rozijnen en de appelsap erbij en laat enkele minuten doorkoken tot de appel gaar is. Blus met de appelazijn. Laat even doorkoken.
Voeg de tomaten toe en laat kort opkoken. Voeg de suiker toe en laat 4 minuten doorkoken.
Schep het hete mengsel over in schone glazen bokalen, schroef de deksels er vast op en laat afkoelen.
Deze chutney is het lekkerst als hij gekoeld is.

Degusteren:
- ciabatta belegd met chutney, gegrilde kip of rosbief en rucola
- bruscetta belegd met chutney en geitenkaas, onder de grill
- als saus bij côte-à-l'os op de BBQ
- bij zachte kazen met witte korst (Brie, Camembert,...)
- als dip bij (spicy) taco chips
- wrap belegd met chutney, kruidige gebakken kippenreepjes, ijsbergsla, jalapenos en zure room met look en kruiden




3 opmerkingen:

  1. mm ziet er lekker uit.
    hier ziekte erop en dus wat mislukt .....jammer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoor links en recht van collega hobby tuinders dat zij met hetzelfde probleem zitten dit jaar. De onze zijn serre tomaten. Minder kans op plaag sowieso, en dit jaar zijn ze daarbij nog eens uitzonderlijk groot en met veel.

      Verwijderen

Bedankt voor uw reactie!
Het bericht zal worden weergegeven na goedkeuring.

Groetjes,
Ann