Doorgaan naar hoofdcontent

De overlock-testrok (tutorial)

Sinds deze week is menig huisgezin een overlockje rijker. Gejuich alom!
En is iedereen daar nog even zeker van? Hmmm?
Ik weet nog goed toen m'n overlockje ons hier kwam verblijden, 't was geen liefde op het eerste zicht!
Het bleek uiteindelijk toch wel even iets anders te zijn dan gewoon een naaimachine met wat extra draadjes...
Ik stond zelfs al eens op het punt te beslissen dat dit "Helemaal niets voor mij!" was, maar hield gelukkig vol.
Omdat het maar wat jammer zou zijn mocht een deel van deze nieuwe spruitjes ergens op het bovenste schap in de garage terecht komen, wil ik deze tutorial met jullie delen. Kwestie van het wat in de vingers te krijgen.

Laten we maar meteen met het echte werk beginnen: tricot. Euh, liever niet, denk je? 
Blijf toch nog even volgen...
Als je net je nieuwe blinkende machine hebt geïnstalleerd en je draadspanning eindelijk goed hebt gekregen, dan kan ik me voorstellen dat je nu niet eerst terug patroontjes wilt gaan uittekenen. Je wil overlocken, te dju!
Laten we het dan eens zo doen:Je knipt 2 rechthoeken uit een leuk, niet te licht tricotje, volgens dit recept:
hoogte: knielengte + 2cm   /  breedte: (heupomtrek x 1,5) + 2cm
En een tailleband uit bijpassende boordstof volgens deze formule:
(tailleomtrek + 2cm) x 0,9 op 14 cm hoogte
Strijk deze lappen stof, desnoods met wat spray-stijfsel, om de omkrullende randjes in bedwang te houden.


Gebruikt bijpassend garen op de overlock. Of rijg minstens op de eerste staander van links een bijpassend kleurtje in.
Waarom, vraag je? Je wilt langs de goeie kant van je kledingstuk toch liever geen onsierlijke steken zien zoals hier rechts op de onderstaande foto, dacht ik. Een tipje voor wie de draadspanning nog niet helemaal goed kreeg: 
Zet alle wieltjes op 4, neem een restje stof en stik een eerste randje. Bekijk dit randje eens naderbij langs boven en onder. Liggen de lusjes langs boven, draai dan het laatste (uiterst rechts) wieltje 1 tandje hoger, naar 5. Stik nu een tweede randje: liggen ze nu mooi langs de afgeknipte naad? Ok, klaar! 
Nog niet?
Draai dan de voorlaatste (tweede van rechts) 1 tandje lager, naar 3. Stik nog een randje. Normaal zou het nu goed moeten zijn.
Liggen de lusjes onder, dan doe je het andersom. Bij mij kwam ik zo uiteindelijk op 4-4-5-4Stik nu de zijnaden, goeie kanten op elkaar. Dat ziet er zo uit: Properkes, hé :-)


Strijk deze naden goed plat en boord daarna de onderrand langs de goede zijde af.Strik de zoom daarna 1 cm om en stik met de gewone (huishoud-) naaimachine, met een zeer smalle en korte zigzagsteek op voetbreedte door. Ik deed het hier in contrasterend roze.


OK, we zijn er bijna (echt?!). Neem nu je stukje boordstof en stik de korte zijden, goede kanten op elkaar, door op de huishoudnaaimachine met een flauwe zigzagsteek (dezelfde als hierboven op de foto). Strijk de naad open, vouw dubbel, goede kanten buiten en strijk plat. Verdeel de boord in 4 gelijke delen door een merkteken te plaatsen (gekleurde kinderkrijtjes zijn heel goed hiervoor).
Zet ook 4 merktekens op de rok en speld op die plaatsen, langs de binnenkant van de rok, de tailleband en rokdeel aan elkaar. Rek de tailleband, telkens tussen de merktekens, uit tot ze even lang is als het rokdeel en speld hier en daar nog wat vast.
Stik met de overlock te tailleband op de rok, terwijl je die net zo hard uitrekt zodat onderste en bovenste laag hierbij vlak komen te liggen.


Voilà, je testrokje is af! Aanschouw hierbij mijn 'aan' foto's.
Graag hoor (en zie) ik het als je deze tutorial gebruikt tijdens je overlock gewenning.Tricot stofje: In den beer, op 't stoffenspektakel 

Reacties

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie!
Het bericht zal worden weergegeven na goedkeuring.

Groetjes,
Ann