Doorgaan naar hoofdcontent

Triptip: A faire à Calais

We hebben er net een weekendje Calais op zitten. 
Doorgaans weet ik weken op voorhand wat ik op zo'n citytrip wil gaan doen en/ of zien. Maar ik geef toe, Calais stond nu niet bepaald bovenaan m'n wenslijstje wat citytrips betreft. 
Super 'hot' blijkt Calais bovendien ook niet te zijn, gezien ik bij het Googelen niet veel verder kwam dan enkele foto's van de haven. Ik vertrok bijgevolg geheel onvoorbereid en vrij van verwachtingen richting Calais. En laat het nu willen dat ik totaal verrast werd en vol lof terug huiswaarts ging.
En omdat jullie mij niet op mijn woord hoeven te geloven: les 10 à(f)faire(s) de Calais, volgens moi.

1. De pier van Calais
Bij het krieken van de dag een frisse neus halen op de pier, de vele vissers gade slaan in hun bezigheden en de passagiersschepen die uit de haven vertrekken volgen tot je ze aan de horizon niet meer kan zien.

2. Eglise Notre-Dame
Nu de longen vol zeelucht zitten is het tijd voor een stadswandeling. Vanaf de pier stap je via de vuurtoren zo naar de église Notre-Dame. Deze unieke kerk is wellicht de enige kerk op het Europese vasteland met invloeden van de Engelse Tudorstijl.

église Notre-Dame
Rue de Croy, Calais
3. Hôtel de Ville
Het huidige stadhuis is van de hand van architect Louis Debrouwer en staat symbool voor de vereniging van twee steden : Saint-Pierre en Calais. In 1911 werden de bouwwerkzaamheden aangevat, ten gevolge de eerste Wereldoorlog werd pas in 1925 het gebouw officieel ingehuldigd. 
Het 75 meter hoge belfort, dat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is geïnspireerd door de neo-Vlaamse stijl en versierd met Tudor-details. 
Het stadhuis is bekend omwille van het huwelijk van Generaal de Gaulle en Yvonne Vendroux in 1921.
Het stadhuis
Place du Soldat Inconnu, Calais

4. Les bourgeois de Calais, Rodin
Het kunstwerk beeldt een fase uit de Honderdjarige Oorlog uit. Calais werd in 1347 door het al elf maanden durende beleg gedwongen tot overgave wegens de grote hongersnood in de stad. Zes vooraanstaande burgers hadden het plan opgevat hun leven te schenken aan de Engelse koning in ruil voor het sparen van de stad. Met niets anders gekleed dan een hemd en met de strop reeds rond hun nek trokken ze naar Eduard III om hem de sleutel van de stad te bezorgen. Ontroerd door de zelfopoffering van de mannen wierp Eduards vrouw Filippa van Henegouwen zich aan de voeten van haar man en smeekte hem hun leven te sparen, wat dan ook gebeurde.
Het bronzen beeld is gemaakt door Auguste Rodin, afgewerkt in 1888. Het is een van zijn beroemdste werken.
Les bourgeois
Place du Soldat Inconnu, Calais

5. Cité internationale de la dentelle et de la mode
Laat je onderdompelen in een stukje van Calais' industrieel verleden: de kantindustrie van Calais.
Het museum is ondergebracht in een typische authentieke collectieve fabriek uit de jaren 1870. Dit prachtige museum toont je onder meer de geschiedenis, de technieken en de gebruiken, maar ook de meest hedendaagse aspecten van kant.

Naast een demonstratie van de typische 'Leaver' kantmachine kan je er ook verschillende historische jurken en accessoires van de hand van grote modeontwerpers zoals Dior, Givenchy en Chanel bewonderen.

Cité internationale de la dentelle et de la mode
Quai de la Gendarmerie, Calais
6. Le grand site des deux caps
Na de cultuur is het tijd voor wat natuur. Even ten westen van Calais ligt 'le grand site des deux caps'. Deze strekt zich uit langs de kust, over 8 gemeenten tussen  Sangatte en Wimereux.
Vanop het kiezelstrand van Escalles heb je een prachtig zicht op de Cap blanc nez. Je kan er ook, door de zee perfect gepolierd, stenen vinden om te gebruiken als patroon gewicht. (haja, dit is nog steeds een naaiblog uiteraard!)


Escalles

7. Kiekjes maken op het strand in de baai van Wissant, tussen Cap blanc nez en Cap gris nez
Deze is zonder woorden (en ik was niet alleen van dat gedacht).

Wissant
8. De zonsondergang boven Cap gris nez
Een zonsondergang zag ik zelden zo schoon als deze die dag boven Cap gris nez. Het wolkendek week er, speciaal voor die gelegenheid, even uiteen...


9. Het interieur (en de tajines!) van Le Sésame
Genieten van overheerlijke couscousschotels, tajines en gegrilde gerechten in een typisch Marokkaans interieur, dat bekroond werd met een Fourchette d'Or. 
Ik nam er de lamstajine met vijgen en noten en die was vinger-likkend-lekker!
Le Sésame
Rue de la mer 27, Calais
10. La boutique Noyon
Wil je naar huis met een souvenir van Calais (zoals ik), dan moet dat beslist kant van Calais zijn.
In tegenstelling tot Brugge, waar je het ene winkeltje vol kant tegen het andere vindt, kent Calais op heden geen enkel kantwinkeltje meer. Toch zijn er nog een 6-tal fabrieken die dit prachtige kant met de typische Leaver machines vervaardigen, voor export in binnen- en buitenland. Eén van deze fabrieken biedt gelukkig ook haar waren aan in de fabriekswinkel: "la boutique Noyon".
Naast prachtige maar zeer kostbare lappen kant voor trouwjurken vindt je er ook zeer betaalbare coupons, restjes, galons, applicaties,...

Reacties

  1. Leuk verslag van jullie weekend. Calais zelf ken ik niet zo goed maar het gebied tussen Cap Gris nez et Cap blanc nez is inderdaad prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto's, bedankt voor de tips. :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie!
Het bericht zal worden weergegeven na goedkeuring.

Groetjes,
Ann