Doorgaan naar hoofdcontent

Origami hummingbird broche (tutorial)Geen ingewikkelde vouwtechnieken met ieniemienie velletjes papier of stof 
- wat overigens ongetwijfeld ook een fijne tutorial zou opleveren maar dat laat ik voorlopig even passeren -

neen, vandaag een snel en eenvoudig projectje. Ik zou zelfs durven zeggen: krimpfolie voor dummies... Ideaal om eens snel te testen of voor een knutselnamiddag met kinderen. Je hebt nodig : krimpfolie, traceerpapier en een eenvoudige print.

Even over...
de krimpfolie:  Ik kocht de mijne bij De Banier, je vind ze even goed ook bij Veritas of AVA papierwaren, in doorzichtig, wit, geel, roze, met print,... (Ik kocht 6 vellen wit voor 7,95EUR.)

de print: Houd er rekening meer dat de krimpfolie, en dus ook de tekening, tot 1/7 van de oorspronkelijke grootte krimpt. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de grootte van de aanvankelijke print, maar ook met de mate van detaillering.Teken de print over op het traceerpapier, draai je papier om en teken met een zacht grijs potlood de tekening nog eens helemaal over. Leg  het traceerpapier met de tekening op de ruwe kant van een vel krimpfolie en teken de tekening nog eens helemaal door. Je hoeft hierbij helemaal niet hard te duwen.Even over...

het inkleuren: je kan op de krimpfolie met potlood, stift, balpen,... (geen verf!) tekenen en kleuren. Neem hiervoor heldere lichte kleuren, gezien bij het krimpproces de kleuren geconcentreerd en dus een pak donkerder worden. Bij de eerste poging met de fluostiften moest ik wel vaststellen dat deze op de krimpfolie niet zo goed opdrogen, waardoor ik bij het uitsnijden wel wat lichte vlekken maakte. En, geconcentreerde lichte vlekken geven... juist ja, kleinere donkere vlekken op het eindresultaat. Bij een volgende versie sneed ik eerst de tekening uit, veegde de potloodlijnen en vlekken wat uit met een gum en kleurde daarna pas in. De kleuren bleven bij deze tweede poging veel helderder en geen vlekje meer te zien!Eens je tekening helemaal uitgeknipt (met schaar bij vloeiende vormen of met lineaal en snijmes voor hele strakke) en ingekleurd kan je ze afbakken. Lees hiervoor de instructies op de verpakking (algemeen dien je de oven voor te verwarmen tussen 150 en 180 graden). Even over...

het krimpen: Het mooiste resultaat bekom je door de tekening op bakpapier te leggen en niet op aluminiumfolie. Bakpapier is helemaal vlak, aluminiumfolie kreukt. Deze kreuken worden anders in je broche zichtbaar. Je legt je vel krimpfolie op een effen, ongekreukt vel bakpapier en legt deze vlak op de ovenplaat van de voorverwarmde oven. Wacht je gekrompen figuurtje terug helemaal vlak is en niet meer beweegt. Mogelijk is er hier en daar een hoekje blijven 'haperen' tijdens het krullen, maar dat is geen probleem. 
En dan moet je behoorlijk snel zijn. Zorg dat je een tweede vel bakpapier klaar hebt liggen samen met een zwaar boek. Haal de bakpapier met het gekrompen figuurtje uit de oven en leg het op een effen harde ondergrond. Trek nu voorzichtigjes recht en vlak waar nodig, leg er een tweede vel bakpapier op en verzwaar met een boek. Zorg hier ook weer dat het een boek zonder textuur is, anders... je weet het al!

Je figuurtje is nu klaar! Bevestig aan de achterzijde nog een pin of een brochespeldje, even laten drogen, en je kan ermee gaan pronken, sie! :-)
Voor wie de smaak nu helemaal te pakken heeft, 
hier nog een paar schoontjes (klik op de afbeelding voor de link):


zelf knopen maken


DIY! Shrinky dink rings... kind of a fun idea & great tutorial...neat! I love shrinky dink!


Mise sous film plastique girlwith petit mignon pendentif en robe rouge tacheté sur Etsy, 10,00 €


Reacties

 1. Hey Ann,
  Wat een leuke broche! Staat goed bij jouw trui :)

  Creatieve groetjes,
  Het hele Veritas-team

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh kei tof idee! En ik heb hier toch nog wel wat krimpfolie liggen zeker! Here we come!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. o, wat superleuk zeg! Als kind knutselden we nog wel eens met krimpfolie, lijkt me leuk om weer eens te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Superleuk idee, ga ik zeker eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel tof gedaan!
  Dat is iets wat ik nog nooit heb uitgeprobeerd se...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie!
Het bericht zal worden weergegeven na goedkeuring.

Groetjes,
Ann