Doorgaan naar hoofdcontent

Tutorial babyjurkje (mét gratis patroon)Ik zag het zelf al zoveel keren staan blinken op Pinterest en in Blog(lala)land: "...mét gratis patroon".En toen Sisko by mieke haar "Janneke" (waar ik mezelf nog steeds een beetje de ongekroonde "doopmeter" van voel) op de wereld losliet wist ik het: "ooit... dan is het mijn beurt!"
Awel, vandaag is het dus zover!!!! (tromgeroffel)

Ik tekende deze jurk (lichtjes aangepast) uit in maatje 18 maand. De pdf versie kan je helemaal onderaan deze post downloaden.

En omdat jullie goed zouden weten wat hiermee aan te vangen krijgen jullie er van mij nog eens even gratis deze tutorial bij zie!

Niet dat ik jullie kunnen in twijfel trek, maar 't is mijn eerste, dus... eventuele onuidelijkheden in het patroon neem ik hierbij volledig ter mijnen laste.


't Kind heeft geen naam, hebben jullie wel gemerkt. Daarover vertel ik jullie later (véééééél later) nog meer. Maar voor nu: veel plezier ermee!
Knippen:
Alle patroondelen hebben zoom en naadwaarde 7,5mm reeds inbegrepen.
(Voor afwerking randen met overlock hier nog 3 mm bijtekenen)

Werkwijze:
Stap 1: bovenstuk
Leg de schouderbanden per 2 met de goede zijden op elkaar, speld vast en stik door. Laat hierbij beide korte zijden open. Knip de naadwaarde bij. Keer, duw de naden langs de goede kant naar buiten en strijk vlak.


gratis download patroon babyjurk met tutorial
gratis download patroon babyjurk met tutorial


Leg de schouderbanden op de goede zijde van het buitenste voorpand tussen de merktekens. Leg hierop de voering met de goede zijde op de goede zijde van het buitenste voorpand, speld vast en stik eerst de bovenste naad.


gratis download patroon babyjurk met tutorial


Duw de schouderbanden een beetje naar het midden, speld dan de zijkanten van het voorpand vast en stik door. Knip de hoekjes bij. Keer het voorpand, duw de naden naar buiten en strijk vlak.


gratis download patroon babyjurk met tutorial
gratis download patroon babyjurk met tutorial

Leg de schouderbanden op de goede zijde van het buitenste achterpand tussen de merktekens. Leg hierop de voering met de goede zijde op de goede zijde van het buitenste voorpand, speld vast en stik de bovenrand van het achterpand door.
Keer, duw de naad naar buiten en strijk.


gratis download patroon babyjurk met tutorial

Vouw het voorpand open. Leg de zijnaden van linker voor- en achterzijde op elkaar en stik door zoals op foto hieronder. Doe hetzelfde met de zijnaden van de rechterzijde. Strijk de naden open en keer het bovenstuk naar de goede kant. Strijk vlak.


gratis download patroon babyjurk met tutorial
gratis download patroon babyjurk met tutorial

Stik vervolgens, langs de achterzijde, op de breedte van de elastiek van de bovenrand, een stiksel. Lijn hiervoor de elastiek langs de bovenrand en geef de stikking er net naast zoals op de foto hieronder aangegeven. Rijg hierdoor een stuk elastiek dat 0.8 keer de lengte is van de breedte van het achterpand en zet langs beide zijden vast in het stiksel van de naden.

gratis download patroon babyjurk met tutorial
gratis download patroon babyjurk met tutorial

Stap 2: rok
Werk de ruwe zijnaden van voorste en achterste rokdeel af met de overlock of zigzagsteek op de gewone naaimachine. Leg beide rokdelen met de goede kanten op elkaar, speld vast langs de zijnaden en stik door. (vergeet je label niet!)
Strijk de naden open.
Markeer middenvoor en middenachter van rok en top.
Rimpel de rok tot de zelfde omtrek van de onderzijde van het afgewerkte bovenstuk.
(Je kan dit gemakkelijk doen volgens deze methode)
Schuif de rok nu over het bovenstuk, goede zijde op goede zijde, tot de randen gelijk liggen. Speld rok en buitenzijde top eerst vast op de merktekens, verdeel de rimpels gelijkmatig en zet met enkele extra spelden tussenin vast. Stik door op 1 cm van de rand.


gratis download patroon babyjurk met tutorial
gratis download patroon babyjurk met tutorial
gratis download patroon babyjurk met tutorial
gratis download patroon babyjurk met tutorial

Strijk de onderkant van de rok eerst 1 cm om en dan nog eens 2 cm, speld vast en strijk vlak. Stik nu langs de binnenzijde zo dicht mogelijk langs de bovenrand.
(Zie *Optie voering)

Stap 3: afwerking
Strijk de onderrand van de voering top 1 cm naar binnen. Speld de vouwrand nauwkeurig vast op de stikking van de rok. Zet vast met de hand (of stik door in de stikking langs de buitenzijde). Keer en strijk nu de afgewerkte jurk.


gratis download patroon babyjurk met tutorial

*Optie voering
Knip beide rokdelen uit de voeringstof. Herhaal stap 2 nu voor de voering van de rok. Stik de voering vast aan de voering van de top.
Voor stap 3: Speld de binnenvoering en de buitenzijde nauwkeurig op elkaar en stik door in de naad tussen top en rok, langs de goede zijde van de jurk.

STRIK
Voorbereiding
Knip de verschillende delen uit de rest van de buitenstof.
Strijk versteviging op 1 deel van de strikbasis.
Vouw de striklinten over de lange zijde dubbel en strijk de vouw.
Vouw het middenstuk over de lange zijde dubbel en strijk de vouw.
Strikbasis
Leg de 2 delen van de strikbasis met goede zijde op elkaar. Stik rondom op 7,5mm van de rand. Laat hierbij een keergat van +/- 4 cm langs één van de lange zijden. Knip de naadwaarde en de hoeken bij. Keer de strikbasis en duw de naden en hoeken naar buiten. Strijk vlak.
Middenstuk
Stik de lange open zijde van het middenstuk dicht op 7,5mm van de rand.
Keer het middenstuk en duw de naden naar buiten. Strijk vlak.
Vouw het middenstuk dubbel en stik langs de open korte zijden vast.
Strijk deze naad open en draai het middenstuk zodat deze naad langs binnen komt te zitten.
Striklint
Stik langs de open zijden van het striklint op 7,5mm van de rand. Laat hierbij in het midden van de lange zijde +/- 4 cm keergat.
Knip de naadwaarde en de hoeken bij.
Keer het striklint en duw de naden en hoeken naar buiten. Strijk vlak.
Afwerking
Sluit de keergaten van strikbasis en striklint met enkele steken met de hand.
Vouw de strikbasis samen als op de foto en zet met enkele steken vast met de hand. Zet de strikbasis vervolgens met enkele steken vast in het midden van het striklint.
Schuif striklint en strikbasis door het middenstuk. Zorg dat hierbij de naad langs de kant van het striklint zit (=onderzijde).
Zet het middenstuk met enkele steken vast aan de onderzijde.
Zet tot slot de strik met de hand vast net onder de schouderbandjes op de achterzijde van de jurk.

UPDATE: dit digitaal patroon is er ondertussen ook in maat 2/4 - 4/6 - 6/9 - 9/12 en 12/18 maand
deze kan je hier gratis downloaden

Maak je 'm zelf, ik hoor het graag!

Reacties

 1. Tof kleedje,leuk stofje en knap van je omdat zelf te tekenen en dan nog eens met foto's en uitleg aan ons te tonen!Goed bezig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi, en in het echt nog mooier!!! Komt op mijn to do lijstje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gekroonde meter hoor! Ik ben 't alvast niet vergeten :) Dit ziet er een prachtpatroontje uit, en alvast goed op tijd voor zomerse temperaturen! Merci!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een lieverdje :)

  De naam wacht vast op een ander "kind"?? Oeh spannend. Alvast een mooie stap, dit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de naam wacht op een ander kind, maar niet zoals je zou verwachten :-)

   Verwijderen
 5. Super mooie dochter! Ik ben stiekem jaloers, maar ik moet het maar gewoon als motivatie zien :) ik scrolde zo eens langs de tekst en ik zag geen gesuggereerde breedte van borst en lengte van model, heb je daar een inschatting van, mijn kinderen passen nooit in hun leeftijd en een maattab heb ik dus altijd nodig. Ik schat in dat min. 2.5 jarige er nog prima in gaat passen namelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met een borstomtrek van max. 52cm past ze er zeker nog in. De lengte is 47cm van schouder tot zoom. Als je wilt verlengen dan kan je dat het best langs de rimpelrand van het rokdeel doen (niet langs de zoom) Ik zou er wel graag eens eentje van jouw hand zien hoor! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die van mij heeft een omtrek van 49 cm dus dat moet prima kunnen, ik zet hem op mijn naailijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hé zeg, wat een prachtig jurkje voor een 18 maanderke, ik zie er zo een mooi meisje in rondwandelen. En het strikje maakt het helemaal af.
  De tuto ziet er ook heel netjes en verzorgd uit. Deze zal ik zeker onthouden ... alleen nog wachten tot er een geboortekaartje van een meisje in de bus valt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, dat is een schattig jurkje! Die hou ik in gedachten wanneer we nog eens hééél laat op babybezoek gaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Alle patroondelen uitgeknipt voor een zesjarige. Ik heb precies te veel patroondelen. Ik heb een band en twee soorten halters over. Das zoals bij de Ikea, dan heb ik ook altijd vijsjes over :). De uitleg lijkt in elk geval duidelijk. Benieuwd wat Lieze er van zal vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "3 versies - 3opties" staat er helemaal bovenaan het eerste blad... Dat gaat niet allemaal in 1 jurk he. Ik heb je de werkbeschrijving gemaild.

   Verwijderen
 11. Mooi! Ik ga het ook eens maken. Staan er soms ergens foto's van miesjes met dit kleedje aan? Want doordat het geen naam heeft is het ook moeilijk google-baar. Dankjewel alvast voor het patroontje! :)
  Ruth
  www.sproetesnoet.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is eigenlijk dezelfde jurk als de basisversie van de Garden Party Dress (Eryn's dresses) Als je dat googled, dan vind je d'r wel al een paar ;-)

   Verwijderen
 12. wat n schattig jurkje, helaas krijg ik m niet opgeslagen op tablet, zou je het naarmij kunnen mailen? mijn mailadres is gpeelen@kpnmail.nl. alvast bedankt ik zou er erg blij mee zijn, groetjes Wilmie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi jurkje.... die van mij is inmiddels te froot hiervoor, maar er is vast nog wel ergens een nichtje of buurmeisje voor wie ik dit kan maken. Vraagje, er staat bij dat je 75mm naadwaarde hebt.... lijkt me erg veel, bedoel je misschien 7,5mm? Alvast dank voor je reactie! Groetjes, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoeveel stof gebruik je voor maatje 62

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De hoogte van het rokdeel zou voor de kleine maatjes voldoende moeten zijn. De patroondelen kunnen naast elkaar op de stofbreedte.

   Verwijderen
 15. Dankjewel voor dit fijne patroontje! Ik heb hem gisteren gemaakt voor een kraamvisite, in een ochtendjewas hij af!
  Het is een superlief jurkje en een duidelijke beschrijving!
  Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie!
Het bericht zal worden weergegeven na goedkeuring.

Groetjes,
Ann